8 saker att tänka på innan du installerar sjövärme!
top of page

Gränsfors Energi & Entreprenad Konsult AB

  • Skribentens bildMadde Lundholm

8 saker att tänka på innan du installerar sjövärme!

Nedan listar vi några saker du behöver tänka på innan du installerar sjövärme!



1. Tillstånd från kommunen

Innan du installerar sjövärme behöver du ansöka om tillstånd hos kommunen, lika som vid bergvärme och jordvärme. Enligt miljöbalken är det en anmälningspliktig åtgärd. Ring din kommun eller klicka dig in på deras hemsida. Sök på sjövärme eller bergvärme så hittar du troligen fram till ansökningssidan. Detta är i regel bara en formalitet och kostar någon tusenlapp. Är kommunen av någon anledning tveksam kan det vara bra att ringa in till kommunen för att berätta att det gäller en ny form av sjövärme, alltså Geek Kooil och att denna tar ej upp lika mycket plats som traditionell sjövärme.


2. Äger du inte sjön eller marken fram till vattnet?

Ta kontakt med ägaren och upprätta ett servitut. Servitutet ger dig som husägare rätt att nyttja ett område som tillhör en annan bostad. Nyttjanderätten är knutet till din bostad, inte person, och kommer därför gälla även om du flyttar därifrån och huset får nya ägare.


Du kan läsa mer om servitut på lantmateriet.se


3. Sjön får inte bottenfrysa under vintern!

Viktigt är att vattendraget, sjön eller havet inte bottenfryser där du skall placera din Geek Kooil. Vi har även ett önskemål om att man skall kunna placera sjövärmekollektorn på 3 meters djup. En modell för grundare och strömmande vatten är på kommande.


4. Undersök botten

Har du möjlighet är det bra om man kan undersöka sjöbotten. Detta för att få bästa möjliga förutsättningar för din sjövärmeinstallation.

  • är det dyig botten?

  • är det stenigt?

  • finns det dykare? (Stockar som ligger på botten och kan ta med sig kollektorn till ytan)

  • djup


5.Vattenburet distributionssystem

Ett vattenburet system i form av vägghängda element, golvvärme eller också konvektorelement är ett måste vid installation av sjövärme. Ta detta med i beräkningen ifall att du har direktverkande el och inte har vattenburet system installerat sen tidigare.


6. Värmepump

Läs på om olika värmepumpar. Vilket typ av styre önskar du? Vill du kunna ställa in temperaturen från din mobil? Vilket märke? Vilka installationsfirmor finns i närområdet och vilka märken jobbar de med?


7. Upphandlingsunderlag

Är detta ett projekt där du skall sätta in ny värmepump, installera vattenburet distributionssystem och installera sjövärme? Ibland kan det vara på sin plats med ett upphandlingsunderlag som man kan lämna till olika företag och få in offerter på.

Vi kan hjälpa dig med detta. kontakta Stefan på stefan@geekab.se


8. Märk ut Geek Kooilen

Glöm inte att märka ut din Geek Kooil med en boj eller liknande för att undvika skador från t.ex. påsegling, ankring och fiske.

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page