Har du hört talas om skorstenseffekten? När Geek Kooil utvecklades var detta något som stod högt i fokus! Häng med i detta inlägg för att få reda på mer!
Stefan Lundholm, som är grundare av GEEKAB och dess produkter har sedan 1998 jobbat med olika typer av lösningar för värme och kyla. Han började med ett golvvärmeföretag som sedan ledde till att lägga rörsystem till bl.a. fotboll-, hockey- och bandyplaner och referenslistan är lång. Många av jobben gjordes i Norge och tillslut övertogs
det företaget vid namn Ice Sport av hans son John.
Se mer av vad Stefan gjorde tidigare genom att besöka
En speciell referens, som han glömmer att skryta om, är att han konstruerat rörsystemet som nu kyler ner hela ICE HOTEL i Jukkasjärvi.
Stefan jobbar idag, förutom med sjövärme, också vidare som konsult när det kommer till att göra bl.a. flödesscheman och bygga diverse undercentraler och styrningar.
Han har även gjort jordvärmeanläggningar till fastigheter och historiken gör att det inte är ett sådant långt kliv till att utforma en ny typ av sjövärmekollektor.
Geek Kooil
Eftersom Stefan är en problemlösare och lite utav en uppfinningsman tyckte han att det vore dags att förnya sjövärmen, så som vi hittills känt till den, och göra den mer effektiv och viktigast av allt- mer installationsvänlig! Tanken på Geek Kooil hade fötts.
Resultatet av långa tankeprocesser och några prototyper resulterade i Geek Kooil. Den finns i dagsläget i 3 olika storlekar; 9, 12 samt 15 kW för stillastående och lätt strömmande vatten. En ny modell för strömmande och grundare vatten är på gång och lika så en större variant ligger på planeringsbordet för större byggnader som kräver upp emot 400kW samt en mindre, ca 3kW, för t.ex sjöbodar eller varför inte husbåtar eller segelbåtar?
Till Geek Kooilen hittar vi även tillbehör så som Geek Sink för viktning av matarslang samt en produkt som förhindrar sjövärmekollektorn att sjunka ner i en dyig sjöbotten.
Se vårt produktsortiment Produkter | GeekAB
Skorstenseffekten-vad är det?
Geek Kooil är upplindad som en spole på en stomme som gjuts med betong innan sjösättning. Mellan slangarna finns det utrymme för vattnet att cirkulera och det är just detta som är orsaken till att Geek Kooilen fungerar så bra! När man sjösatt denna och låtit den sjunka till botten eller också fäst den i t.ex. en brygga så börjar vattnet naturligt cirkulera mellan dessa rader av slangar. Vattnet behöver inte vara strömmande för att detta skall ske utan vattnet rör på sig naturligt!
Geek Kooilen gör så att det varma vattnet strömmar till och genom kollektorn medan det kalla vattnet trycks bort. Man har en temperaturskillnad på vätskan som cirkulerar i slangarna, alltså köldbäraren och den är alltid kallare än det omgivande vattnet. Eftersom vattnets densitet (tyngd) varierar vid olika temperaturer så kommer vattnet att cirkulera inuti kollektorn mellan slangarna. Över +4 grader kommer vattnet att rinna genom kollektorn uppifrån och ner och under +4 grader kommer det varma vattnet att stiga nerifrån och upp.
Denna självcirkulation av media, i detta fallet vatten, hittar vi inte hos någon annan typ av värmekälla, vilket ger en begränsad effekt på anläggningen jämförelsevis. Här kan man ta bergvärme samt jordvärme som ett exempel, men även traditionell sjövärme, då denna tenderar att sjunka ner i dyn efter ett tag.
Skorsstenseffekt= självcirkulation
Effekt på Geek Kooil
Effektbestämningen på Geek Kooil är gjord utifrån beräkningar som sedan bekräftats via laboratorietester där vi skapat så realistiska förutsättningar som möjligt. Vid laboratorietestning körde vi märkeffekten (9kW) under 24 timmar där vi succesivt sänke omkringliggande vattens temperatur till +1,8*C. Samtidigt färgades vattnet för att se att kollektorn skapade den vattenströmning mellan slingorna som var tänkt. Testet bekräftade att den teoretiska funktionen även fanns i verkligheten. Som avslutning på testningen kom vi att köra extrema belastningar på nära 200% av märkeffekten. Geek Kooil 9kW kördes under detta extremtest med en värmeeffekt på 17kW vid en vattentemperatur på +3*C utan att detta skapade påisning. Det sista testet är inget som skall eller får användas vid normal dimensionering då en normal värmepump inte har cirkulationspumpar som klarar av de tryckfall i kollektorn som skapas i detta driftläge. Men det är en trygghet för oss som tillverkare och er som kund att veta att det finns marginaler.
Se effekterna och specifikationerna på våra produkter Geek Kooil | GeekAB
Designen
Designen har kommit till av flera orsaker:
Den främsta orsaken är självcirkulation för att uppnå skorsstenseffekten
Den skall vara så låg som möjligt på botten för att behöva så lågt vatten som möjligt
Lyftkraften i kollektorslangarna är större än tyngden från den gjutna betongen, vilket gör att den flyter tills man fyller med köldbärare
Den skall passa vid lastning o utnyttja maximal bredd
Vem kan köpa en Geek Kooil?
För sjövärme krävs närhet till vatten så som sjö, hav eller å men även en tjärn passar utmärkt! Viktigt är att det inte är ett vattendrag som bottenfryser.
Hur långt kan man ha till vattnet vid sjövärme?
Vi brukar inte rekommendera längre än 400m till strandkant då tryckfallet ökar ju längre bort man har det samt kostnaden för grävningen stiger ju längre man behöver gräva. Givetvis tar vi gärna in offertförfrågningar från alla som har intresse av en Geek Kooil och kan därmed också ge svar på hur just er situation ser ut. Så svaret är alltså från 0-400 meter är vad vi rekommenderar men som sagt, skicka gärna in en förfrågan hur det än ser ut!
Här kommer du direkt till vår Begär offert | GeekAB
Behöver man gräva?
Den del av kollektorn som ligger på land behöver grävas ner och kan då tillgodoräknas som kollektorrör den med, likt jordvärme. Men har du väldigt stenigt eller till och med berg så kan man isolera rören och förankra dem väl, men man kan då inte tillgodoräkna dessa som en energikälla. Så svaret är alltså nej, man behöver inte kunna gräva ner matarslangen, men det bästa och enklaste är att gräva.
Alla med närhet till vatten!
Detta är den absolut billigaste formen av värmekälla du kan installera till en fastighet. Installationen är också så pass enkel att du kan göra det mesta av jobbet själv fram till att den skall anslutas in i maskinrummet till värmepumpen!
Under fliken "Ladda ner" kan du se bl.a. monteringsanvisningar
Se även hur enkel installationen är genom att titta på vår installationsfilm
Sammanfattning
Stefan är en man, som vill kunna sova gott om nätterna. Just de orden uttrycker han ofta själv. Saker och ting är grundligt igenomtänkta vilket bidrar till bra resultat. Hans erfarenheter och kunskap kan även hjälpa dig vid de mer omständiga förhållandena så räds inte att skicka in en intresseanmälan för att se hur vi kan hjälpa just dig!
Geek Kooil är en pålitlig, genomtänkt produkt som använder sig av självcirkulation, är lätt att installera och är trevligare för plånboken när man jämför med andra värmekällor på marknaden.
Välkommen in med din intresseanmälan längst ner på sidan!
Följ oss gärna på Facebook och Instagram för att inte missa det senaste inom sjövärme!
Comments