Marina på Lidingö valde sjövärme med Geek Kooil!
top of page

Gränsfors Energi & Entreprenad Konsult AB

  • Skribentens bildMadde Lundholm

Marina på Lidingö valde sjövärme med Geek Kooil!

Uppdaterat: 19 jan. 2022

Nordwall Marin på Lidingö tänker klimatsmart och väljer att installera 2st 15kW Geek Kooil för uppvärmning av sina fastigheter!

Följ med och se hur en installation kan gå till!


Nordwall Marin finns på det anrika Bosövarvet på Lidingö och har byggt, sålt, reparerat och servat båtar och motorer ända sedan 1946. Här kan man även vinter förvara sin båt eller båtmotor. Eftersom de ligger precis vid vattnet kan det inte vara mer optimalt för en installation av Geek Kooil.



Vi blev kontaktade av ägarna för Nordwall Marin som gick i tankarna på att uppgradera sin uppvärmning från direktverkande el och luft-luft värmepumpar till något mer hållbart, då värmepumparna sjöng på sista versen. Förutsättningarna kunde inte vara bättre för en installation av Geek Kooil och efter uträkningar och dimensionering, som Stefan gjorde, kunde de bestämma sig för 2st 15kWs sjövärmekollektorer och en värmepump på 35kW. Detta skulle täcka deras värmebehov med fläktkonvektorer och dörrar som behöver stå öppna när de kör in och ut båtar i lokalerna. De kontaktade en VVS-firma nere i Stockholm, som kommer att utföra den invändiga rördragningen samt installationen mot värmepumpen. Vi lovade att komma ner och hjälpa till med installationen av själva kollektorerna.


Nedan kan ni följa och se, i bilder, hur en dag för oss kan se ut! Och hur installationen gick till på just Nordwall Marin!


Dimensionering

I och med att behovet fanns av 2st Sjövärmekollektorer kommer dessa att parallellkopplas inne i maskinrummet med intrimningsventiler. Där ifrån går man sen med en ledning till värmepumpen. Eftersom vi har olika långa matarledningar ut till sjövärmekollektorerna (de ligger framför varandra) vill vätskan gärna ta den kortare vägen och flödet kommer då öka i den som ligger närmast byggnaden. För att undvika detta och därmed veta att man har rätt flöde på de två kollektorerna, rekommenderar vi att man sätter temperaturmätare på de två inkommande ledningarna från Geek Kooilarna. Detta gör att man kan balansera flödet så att man har samma inkommande temperatur från de båda kollektorerna. Hade man inte gjort detta, hade vi fått sämre effekt och verkningsgrad på hela anläggningen.



Gjutning av Geek Kooil

Vi började med att gjuta stommen med betong hemma i Stefans verkstad. Eftersom dessa 2 kollektorer skulle hänga under en brygga gjöt vi fast 4 fästanordningar i varje Geek Kooil. Oftast kanske man bara gjuter fast en för att kunna förtöja en boj i.


Viktigt när man fyller i betongen är att den inte får vara för trögflytande. Den skall vara enkel att hälla i och så pass blöt att den kan fördela sig ut i vingarna på stommen. På påsen man köper kan man läsa om blandningsförhållandena.


Man skall hälla i ett lugnt tempo för att undvika att det bildas luftfickor! Man kan med fördel röra om lite med en stäv för att få bort eventuell luft och slå försiktigt med en gummiklubba på vingarna. Vill man inte tejpa botten på rören kan man ställa kollektorn på t.ex. en träskiva. Kom ihåg att toppfylla.


Efter ett par timmar hade vi 2 st färdiggjutna Geek Kooils klara för leverans till Lidingö! Nu var det bara för betongen att brinna.


Förberedelser inför sjösättning

Vi lastade sjövärmekollektorerna på släpvagnen och satte sikte på Lidingö! Vi möttes nere på Nordwall Marin av ägarna, en dykare samt en av de anställda som skulle finnas som en extra hand under dagen! Tanken var nu att ta hjälp av dykaren för att få kollektorerna på plats under en av bryggorna.



Geek Sink & Matarrör

Madde började med att fylla Geek Sink påsarna med singel medan Stefan började Svetsa matarrören till den första Kollektorn som skulle sitta längst ut. Vi valde att sätta kollektorerna framför varandra under bryggan och på den längre ut kom matarrören att sitta i en vinkel ut från kollektorn, medan från den som satt närmast byggnaden gick matarrören rakt in. Detta för att de inte skulle komma i kontakt med varandra och göra någon åverkan på varandra.


När matarrören var färdigsvetsade kunde Madde fästa Geek Sink påsarna med buntband runt rören och kollektorn var redo för sjösättning!



Kollektor över bord!

Nu var det dags för både Sjövärmekollektor nr 1 och dykaren att ta sig ett uppfriskande dopp! Eftersom detta är en marina hade de en lyftkran som vi enkelt kunde lyfta i kollektorn med ifrån kajkanten. Så i med både Kollektor och Matarrör.


Matarrören avslutades även i vinkel för att kunna komma upp i bryggan och sedan vidare in i byggnaden. Detta gjorde att vi enkelt kunde fylla dessa med köldbärarsprit från kajkanten medan de stack upp ur vattnet.. Vi fyllde så pass mycket att vi fick Geek Kooilen svävande under ytan så att dykaren kunde putta den framför sig under bryggan och på plats där den skulle vara. Det knöts även fast ett rep så att 3 män kunde stå på bryggkanten och hjälpa till att dra kollektorn på plats.



Geek Kooil nr 2

Sjösättningen av kollektor nr 1 gick väldigt bra och ännu lättare gick det med kollektor nr 2 då den hade kortare längd matarrör och skulle då transporteras kortare sträcka under bryggan. Här svetsades alltså matarrören in rakt från Geek Kooilen och vinkel gjordes enbart för att få upp dom mot bryggan.


Sammanfattning

En mycket lyckad dag nere på Lidingö blev det för oss. Nu ligger 2 st 15kW Geek Kooilar under bryggan och väntar på att få använda vattnets energi till att värma upp byggnaderna hos Nordwall Marin. Vi hoppas och tror att ägarna av marinan är lika glada och nöjda som vi är! Och vi vill även passa på att tacka för ett bra samarbete under dagen med många skratt!


En installation av Geek Kooil är verkligen inte svårt och vi vågar påstå att de flesta klarar av detta. Man kan även svetsa matarrören själv om man så önskar genom att köpa en svets eller hyra från oss, vilket vi har planer på. Observera att man inte behöver ha vattnet vid husknuten utan man kan enkelt ha 400m till vattnet och ändå ha en Geek Kooil.


Se vår installationsfilm för att se hur enkelt det faktiskt är!


Det är otroligt tillfredsställande att se sjövärmekollektorn sjunka till botten och veta att denna kompakta uppfinning kommer ge värme och kyla, om man så vill, till ett lågt pris både för plånboken och moder jord.


Har du minsta lilla fundering så är du varmt välkommen att kontakta oss!


Bilden visar en Geek Kooil med utsikt över viken
15kW Geek Kooil på Kajen vid Nordwall Marin, Lidingö

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page