top of page

Gränsfors Energi & Entreprenad Konsult AB

  • Skribentens bildMadde Lundholm

Installation av Geek Kooil

Uppdaterat: 19 jan. 2022

Detta blogginlägg förklarar kortfattat steg för steg hur en installation av sjövärme med en Geek Kooil går till! Läs och se hur lätt det faktiskt är!


Nu när du valt sjövärme som uppvärmning till huset och gjort alla förberedelser så att tillstånden är godkända, kollektorn och värmepumpen har blivit levererade och rörmokaren är bokad så kan du börja med installationen av din Geek Kooil.


Se vårt tidigare inlägg om förberedelser


Börja med att:

Några saker kan vara bra att tänka på innan man börjar med själva gjutningen av Geek Kooilen.

  • Planera för hur matarrören skall gå. Skall de grävas ner eller bor du på berg så att de skall isoleras och förankras i berget?

  • Kan man förflytta Geek Kooilen efter gjutning, eller bör man placera den så nära vattnet som möjligt innan gjutning?

  • Går det att kontrollera sjöbotten innan så att man undviker att sänka ner kollektorn på något vasst? Eller är det en dyig botten så man behöver Geek Pad eller någon typ av förhöjning på kollektorn? Se vårt inlägg om hur Andreas i Sundsvall valde att göra Olyckan var framme och Andreas valde en sjökollektor från GEEKAB!

  • Mät djupet på vattnet så att man har ett någorlunda hum om att sjövärmekollektorn hamnar på tänkt djup.

  • Avgör hur du lättast märker ut sjövärmekollektorn i vattnet så att det fungerar bra för just dig.

  • Planera för hur du skall få ut sjövärmekollektorn i vattnet till avsedd plats. Att föredra är båt av något slag.

Låter detta övermäktigt? Vi på GEEKAB finns här för er och hjälper er gärna med frågor kring hur ni skall tänka vid en installation. En rörfirma eller värmepumpsinstallatör kan även bidra med kunskap kring alla dessa frågor!

En roddbåt på en sjö
Eftersom kollektorn flyter tills att köldbärare pumpas i kan man enkelt ro ut med den till avsedd plats

När alla förberedelser är klara är det dags att gjuta stommen på Geek Kooilen!



Gjutning av Geek Kooil


En kätting som kommer fungera som fästanordning för kollektorn
Gjut fast någon typ av anordning för att kunna fästa en boj eller fler om kollektorn skall hänga under t.ex. en brygga

I första steget har du förhoppningsvis bestämt hur du vill märka ut Geek Kooilen när den väl ligger i vattnet. Detta görs för att undvika skador från t.ex. påsegling, ankring eller fiske.


Man kan även välja att med hjälp av GPS koordinater lägga ut en boj bredvid kollektorn som man sätter i och tar upp varje vår och höst. Om du vill sätta en boj som fästs i själva kollektorn skall du i detta skede hitta någon passande ögla som du kan gjuta fast i kollektorn. Det kan t.ex. se ut som på bilden!


Om du skall fästa Geek Kooilen under, låt oss säga, en brygga bör du gjuta en fästanordning i varje vinge, alltså totalt 4 stycken.




Här häller man i betongen i stommen på kollektorn
Betongen får inte vara för trögflytande för att kunna fördela sig i hela stommen.

Man kan köpa betongen på närmsta byggaffär och följa anvisningarna som står på säcken. Endera använder man en betongblandare eller också en hink och blandarstav som man sätter i borrmaskinen.


Viktigt när man fyller i betongen är att den inte får vara för trögflytande. Den skall vara enkel att hälla i och så pass blöt att den kan fördela sig ut i vingarna på stommen. Man skall hälla i ett lugnt tempo för att undvika att det bildas luftfickor! Man kan med fördel röra om lite med en stäv för att få bort eventuell luft och slå försiktigt med en gummiklubba på vingarna. Vill man inte tejpa botten på rören kan man ställa kollektorn på t.ex. en träskiva. Kom ihåg att toppfylla.



När man gjutit klart stommen låter man denna brinna (härda) minst 24h innan man påbörjar installationen.



Matarrör

Geek Kooilen och värmepumpen kommer att kopplas ihop med så kallade matarrör. Dessa svetsas ihop med en typ av plastsvets och det är faktiskt så pass enkelt att man klarar av att göra det själv om man är lite händig. Svets kan hyras från oss på GEEKAB eller så kanske man tycker den här typen av svetsning är jätte roligt så man väljer att investera i en egen och använder den senare till ett bevattningssystem för jordgubbarna? Svetsen kostar några tusenlappar att köpa.


Ena änden av rören skall alltså kopplas ihop och svetsas in i Geek Kooilen och den andra änden skall gå in till värmepumpen. Den delen av rören som ligger på land skall då grävas ner eller isoleras och förankras väl, medan den delen som är i vattnet skall viktas ner med Geek Sink påsar som man fyller med singel. Med hjälp av uträkningar kan vi säga på vilket avstånd du behöver sätta dessa vikter för att slangen skall hålla sig kvar på botten.


När matarrören är svetsade och Geek Sink påsarna har fästs på är det dags att sjösätta kollektorn.


Sjösättning av Geek Kooil

Enklaste sättet om man skall ha Geek Kooilen en bit ut i vattnet är att dra ut den med en båt. Man lyfter alltså i kollektorn i vattnet och den kommer då att flyta. Med hjälp av ett rep eller liknande som man fäster i stommen kan man dra ut den med båten. När man fått denna på plats och matarrören är någorlunda sträckta börjar en person på land att fylla systemet med den typ av köldbärare man valt. Geek Kooilen kommer då sakta att börja sjunka. Det kan vara bra att använda sig av 2 rep för att hålla kollektorn så vågrät som möjligt medan den sjunker. Här kommer man alltså behöva ha hjälp av en vän eller två.


När man fyllt vätskan klart och Geek Kooilen ligger på botten är det dags att koppla in den till värmepumpen. Detta bör göras av sakkunnig firma.


En Geek Kooil dras ut med hjälp av båt.
En Geek Kooil dras ut med hjälp av båt.


Sammanfattning

Att installera en Geek Kooil är absolut inte svårt! Man kan endera välja att lämna allt till en rörmokare eller också sänker man kostnaden ytterligare på denna typ av värmeinstallation med att göra en del av jobbet själv. Valet är helt och hållet ditt!


Vid leverans av Geek Kooil får man med en monteringsanvisning som man kan följa för att göra allt i rätt ordning och för att inte glömma något. Vi på GEEKAB finns alltid ett telefonsamtal bort, så skulle funderingar uppstå, slå oss en signal!

Under fliken Ladda ner | GeekAB hittar du monteringsanvisningarna och fler intressanta dokument!


Missa inte vår installationsfilm på Youtube där självaste slalomstjärnan André Myhrer installerar en Geek Kooil till sin nybyggda villa!

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page