top of page

Gränsfors Energi & Entreprenad Konsult AB

Skribentens bildMadde Lundholm

Förberedelser för sjövärme med Geek Kooil

Uppdaterat: 19 jan. 2022

I dagens inlägg går vi igenom vad du behöver tänka på innan en installation av sjövärme!


Funderar du på uppvärmning till ditt hus? Har du nära till vatten och tanken har slagit dig att du kan installera sjövärme? Var börjar du? Vad behöver du? Hur skall du gå tillväga? Luta dig tillbaka och läs följande text så hoppas vi att du känner att du får koll på läget!



Bild på en Geek kooil vid en sjö i frostigt landskap
Här installerade Andreas i Sundsvall en Geek Kooil 12kW


Förberedelser för sjövärme


Rådighet till mark/vatten

För att kunna lägga i en Geek Kooil sjövärmekollektor i vattnet behöver man undersöka vem som äger marken mellan fastigheten och vattnet samt om någon äger vattnet. Här kan man ta hjälp av lantmäteriet, som brukar ha bra support i dessa frågor och kan lämna ut uppgifter på fastighetsägaren. När man vet vilken/vilka som äger mark och ev. vatten måste dessa tillfrågas. Vid positivt svar så upprättar man ett servitut där man beskriver vad servitutet gäller och om det finns några förbehåll för installationen. Då detta är gjort så skickar man in servitutet till lantmäteriet och får det inskrivet för fastigheterna.

Mallar för servitut finns att hämta på lantmäteriets hemsida. Inskrivningen i fastighetsregistret kostar 375sek. Detta är något man bör göra om fastigheterna byter ägare så det alltid finns kvar.


Vad är ett servitut och var finns mallarna? Klicka på länken för att hitta direkt!


Värmepump

För att veta vilken storlek man behöver på Geek Kooil sjövärmekollektor så begär man in offerter på värmepumpar från lokala installatörer. Offerten skall innefatta en dimensionering av värmepumpen samt all kringutrustning som volymtank, frikyla, styr/övervakning som leverantören och ni anser att ni behöver ingå för ett väl fungerande system. Ett tips är att skapa ett underlag som man skickar till flera leverantörer/installatörer. Detta gör att man enkelt kan sortera ut oseriösa installatörer. De vanligaste fabrikaten på värmepumpar är Nibe, IVT, Bosch, Veissmann, Vaillant och CTC.

Det är samma typ och dimensionering av värmepump för sjövärme och bergvärme.


På t.ex Nibes hemsida kan man söka på kartan efter närmsta installatör


Dimensionering av sjövärmekollektor

I detta steg skickar ni in uppgifter på värmepumpen till oss. Vi kommer då att dimensionera matarledningar och se till att ni får korrekt storlek på kollektorn. Vi kan leverera matarslang och alla delarna mellan värmepump och kollektorn eller så köper man även detta av värmepumpsinstallatören med montage och vi skickar enbart kollektor och Geek Sink (viktpåsar).


Ni kan enkelt fylla i vår offert

eller ta kontakt med oss via mail eller telefon


Vi finns här för er!

Anmälan om installation

När alla praktiska detaljer är på plats och man har en prisbild på projektet skall man göra en installationsanmälan till kommunen. Blankett för detta finns på kommunens hemsida och är samma som för bergvärme och markvärme.





Installation av sjövärme

När allt pappersarbete är klart och godkänt kan man äntligen komma igång med installationen! En installation av Geek Kooil är så pass enkel att man kan göra den själv. Det enda man behöver lämna till sakkunnig är installationen mot värmepumpen!


När vi skickat beställningen till er och ni bestämt datum för hela installationen eller installationen endast mot värmepumpen av leverantören är ni redo att köra igång.

Om man gör delar själv kommer man behöva något att blanda betong med samt eventuellt en plastsvets om man även vill kunna svetsa in matarrören själv. En plastsvets kan man köpa eller också hyra av oss på GEEKAB.


Vi kommer göra ett separat inlägg för just installationen så följ oss gärna på Facebook (och Instagram) för att inte missa den härliga läsningen!


Titta gärna på vår installationsfilm så länge, där vi installerade en Geek Kooil hos självaste Slalomstjärnan Andre Myhrer!




Efter installationen

Efter installationen kommer ni att märka en klar skillnad i driftskostnader för uppvärmning och varmvatten. Generellt brukar kostnaden sjunka till 20-25% av dagens uppvärmningskostnader för hus med direktel. Detta är något som både ni och klimatet tjänar på då ni sänker husets förbrukning av el med motsvarande.


Sammanfattning

Som ni kan läsa här, finns några punkter man behöver se över innan man låter Geek Kooilen dyka ner till botten och börja jobba. Har man ett större projekt eller kanske skall övergå från direktverkande el till vattenburet system och sjövärme kan man vända sig till oss och låta Stefan göra ett upphandlingsunderlag, som man sedan kan lämna in hos olika rörfirmor och värmepumpsleverantörer för att få in offerter.


Att ansöka om olika saker hos myndigheter kan ibland kännas hopplöst i en djungel av blanketter, så mitt råd är att ringa till berörd myndighet och be om hjälp om man känner sig osäker! Vi finns även här för våra kunder och hjälper till i den mån vi kan!

Liknande inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page