Har tankarna gått kring sjövärme som en alternativ uppvärmning till ditt hus?
I inlägget nedan går vi igenom det viktigaste kring sjövärme.
Hur fungerar sjövärme?
Vid traditionell sjövärme lägger man ner en kollektorslinga, alltså en plastslang, med hjälp av vikter på botten av en sjö, hav eller annat vattendrag. Med vår Geek Kooil har vi dock förenklat installationen avsevärt. Den del av slangen som ligger på land, kallad matarslang, grävs, i de allra flesta fall, ner och kan också tillgodoräknas i form av värmeupptagande yta. Kollektorn kopplas till en värmepump som sedan distribuerar värmen ut i fastigheten och varmvattensystemet. Det är alltså temperaturskillnaden i vattnet som gör att det är möjligt att utvinna värme eller kyla (AC) ur systemet. Kollektorn hämtar värme till värmepumpen genom att ta energi från omkringliggande media. En begränsning i bergvärme och jordvärme är att ny värme hela tiden måste tillföras genom berg eller mark, vilket begränsar effekten på anläggningen. Detta sker då inte med Geek Kooil då vi har en design som förstärker den naturliga genomströmningen av vattnet, så kallad skorsstenseffekten.
Följ länken för att se en kort video som sammanfattar traditionell sjövärme och hur en sjövärmepump fungerar.
Följ denna länk för att se hur en installation med vår Geek Kooil fungerar GEEK KOOIL (SE) - YouTube
Hur fungerar en installation av sjövärme?
En installation av sjövärme har tidigare sett ut så att man viktar ner 100 tals meter plastslang på botten av ett vattendrag, en sjö eller på havsbotten. Installationen är tidskrävande och kräver en hel del material. Trots det, är ändå sjövärme en av de mindre kostsamma investeringarna i form av värmekällor. Ännu bättre är det nu när Geek Kooil finns, som förenklar installationen avsevärt och därmed också sänker kostanden ytterligare! Installationen av Geek Kooil är enkel och man kan göra det mesta själv om man så önskar! Egenarbetet sänker kostnaden för installationen.
Vill du se hur enkelt det faktiskt är? Kika på klippet nedan!
Vad kostar Sjövärme?
Kostnader att beakta vid sjövärme:
Grävning för matarslang
Värmepump
Köldbärarsprit
Geek Kooil eller kollektorslang på botten
Installatör
Anmälningsplikt till kommunen
Eventuellt arrende/servitut
Vid installation av sjövärme kan man sänka kostnaderna ytterligare då man kan göra en hel del av jobbet själv! Man kan praktiskt taget göra allt förutom installationen av värmepumpen. Med sjövärme sparar man pengar från dag ett efter installationen och man kan sänka värmekostnaden med upp till 75% om man hade direktverkande el sen innan.
Men vad kostar sjövärme exakt? En exakt kostnad är något man inte kan ange då det är många faktorer som spelar in. Som t.ex. vilken värmepump man väljer, hur stor Geek Kooil eller lång slinga behövs? behöver man ett servitut? Vi är experter på sjövärme och tar gärna emot frågor kring kostnader och ger en offert som möter just dina behov.
Klicka här för att komma direkt till vårt kontaktformulär
ROT avdrag
Om du har ett hus som är äldre än 5 år kan du utnyttja ROT avdraget. Sedan 2009 får man göra rotavdrag för 30% av arbetskostnaden för installationen. Att tänka på är att maximal skattereduktion per person och år uppgår till 50 000 kr.
Läs mer om ROT avdrag på skatteverkets hemsida
Sjövärme fördelar
Miljöpåverkan:
Sjövärme har en liten miljöpåverkan, speciellt när det kommer till Geek Kooil, då den kräver en mycket liten del av botten jämfört med traditionell sjövärme. Efter installationen är det enbart elen, som värmepumpen förbrukar, som gör ett miljöavtryck. Vill man kan man köpa solpaneler och driva pumpen med dessa. Man kan även se till sitt elavtal och välja klimatsmart el.
Ekonomi:
Att installera sjövärme är alltid värdehöjande för huset. Sjövärme är det billigaste alternativet jämfört med bergvärme och jordvärme och man kan spara pengar från dag ett.
Livslängd:
Livslängden på Geek Kooil är >500 år
Naturlig cirkulation:
Vid sjövärme med Geek Kooil får man en naturlig cirkulation av vattnet så att det nedkylda vattnet strömmar bort och varmare vatten strömmar till kollektorn. Geek kooil är designad för att förstärka denna effekt maximalt. Detta sker inte vid traditionell sjövärme, ej heller vid berg- och jordvärme och minskar så sett effekten på den typen av anläggning.
Vill du veta mer? Ladda ner vår Miljökonsekvensanalys
Sjövärme nackdelar
Miljöpåverkan:
Vi har en liten påverkan av miljön vid installation p.g.a. grävningen i marken för matarslangen.
Läge:
Man behöver närhet till sjö, hav eller vattendrag. Vi rekommenderar inte längre än 400m men kontakta oss gärna om avståndet är längre för en bedömning.
Vattendjup:
Det måste vara tillräckligt djupt eller strömmande vatten för att undvika bottenfrysning. Vi rekommenderar ett minimidjup på omkring 2,5 meter för Geek Kooil.
Servitut:
Är det en privat ägare av sjön kan ett servitut vara aktuellt. Lika så om du inte äger marken hela vägen ner till vattnet.
Spara pengar på sjövärme?
Att installera sjövärme gör att man sparar pengar från dag ett om man i dagsläget har uppvärmning med direktverkande el. Man kan spara upp till 75% i uppvärmningskostnad även om man behöver låna till investeringen.
Klicka här för att komma direkt till vårt produktsortiment
Sammanfattning Sjövärme
Fördelar
Egenarbete kan sänka installationskostnaden
Kan användas för både värme och kyla
Smidig installation med Geek Kooil
Miljövänligt
Billigare investering jämfört med andra alternativ
Nackdelar
Kräver närhet till vatten
Behöver ett visst vattendjup eller strömmande vatten
Kan behövas servitut
Omständlig installation vid traditionell slinga på sjöbotten
Comments