top of page

Gränsfors Energi & Entreprenad Konsult AB

Skribentens bildMadde Lundholm

Allt om Bergvärme

Uppdaterat: 19 jan. 2022

I inlägget som följer beskriver vi bergvärme som en alternativ uppvärmning till hus. Vad behöver man tänka på och är det ett bra alternativ för just er?


Bild på berg
Det finns inget exakt mått på hur långt man har till berg då detta varierar kraftigt beroende på var man borrar

Hur fungerar bergvärme?

Vid bergvärme borras ett hål som är ca 100 mm i diameter och 100-250 meter djupt. En slang, som fylls med köldbärare (vätska), sänks sedan ner i borrhålet och kopplas till en värmepump. Värmepumpen utvinner värmen ur det vattenfyllda borrhålet och distribuerar ut värmen i husets värme och varmvattensystem. Du kan även få frikyla, AC, på sommaren. Vattnet i borrhålet, som slangen ligger i, hämtar alltså värme ifrån omkringliggande media, i detta fallet berget. Bergvärme är en stabil värmekälla oavsett årstid. Dock finns det en begränsning i ett bergvärmehål när det kommer till att det hela tiden behöver tillföras ny värme till kollektorn, vi har inte en cirkulation på omgivande media och detta begränsar effekten på anläggningen. Detta beror på bergets tröghet att leda värme. Därför måste man vid högre effekt på värmepumpen borra djupare hål för att få mer berg som tillför värme.

Det är med andra ord oerhört viktigt att ett bergvärmehål, eller energibrunn som det också kallas, är rätt dimensionerat!


Önskar du ännu mer detaljerad information följ länken nedan.



Hur fungerar en installation av Bergvärme?

Vid en bergvärmeinstallation lämnar man helt arbetet till sakkunnig firma och denne kommer ut med en borrigg och borrar bergvärmehålet. Den del av hålet som ligger över berggrunden fodras med sammansvetsade stålrör även kallade foderrör. En kollektorslang sänks ner i borrhålet och den del av slangen som går mellan borrhål och pannrum grävs ner. Slangen fylls med köldbärare (vätska) och kopplas sedan in till värmepumpen.

För en villa krävs det att man borrar ett eller flera borrhål på 100–250 meters djup. Det är viktigt att borrhålets vattenomsättning är god och att så lång del som möjligt av borrhålet är omslutet. Om dessa förutsättningar inte finns innebär det en risk för permafrost, vilket gör att den uttagna värmeenergin minskar drastiskt eller till slut upphör. Enkelt förklarat fryser bergvärmehålet.


Vill du se hur det går till? Titta på denna video



Vad kostar Bergvärme?


Kostnader att beakta vid jordvärme:
  • Grävning

  • Värmepump

  • Köldbärarsprit

  • Borrfirma samt bergvärmepumps Installatör

  • Anmälningsplikt till kommunen

  • Eventuellt arrende/servitut


Vid installation av bergvärme får man ett totalpris från den aktör man valt att anlita. Det är svårt att dra ner på kostnaden genom eget arbete. De flesta leverantörer på marknaden har ett riktpris på 105 000-195 000kr, beroende på förutsättningarna.

Men vad kostar bergvärme exakt? En exakt kostnad är något man inte kan ange då det skiljer sig från fall till fall och det är många faktorer som spelar in. Som t.ex. vilken värmepump man väljer, borrningen (stöter man på problem?), Behöver man ett eller flera borrhål? behöver man ett servitut? Det bästa är att ta kontakt med en leverantör i ditt område för en offert.



ROT avdrag

Om du har ett hus som är äldre än 5 år kan du utnyttja ROT avdraget. Sedan 2009 får man göra rotavdrag för 30% av arbetskostnaden för installationen. Att tänka på är att maximal skattereduktion per person och år uppgår till 50 000 kr.


Läs mer om ROT avdrag på skatteverkets hemsida


En bild på en miniräknare och ett papper med uträkningar
Oftast är ROT-avdraget redan inräknat i offerten från leverantören

Bergvärme fördelar

Miljöpåverkan och hållbart: Eftersom bergvärmepumpen drivs av el krävs det ingen typ av förbränning vid bergvärme, vilket ger ett lågt CO2-avtryck. Därför kan det även vara bra att se över sitt elavtal där man kan välja miljömärkt el om man vill eller varför inte installera solceller som driver värmepumpen för ännu grönare el.

Ekonomi: Att installera bergvärme är alltid värdehöjande för huset. Bergvärmepumpen har en låg driftkostnad och ger 4 gånger så mycket energi som den förbrukar (COP 4). Investeringen lönar sig efter bara några år för de flesta.

Livslängd: Bergvärmens livslängd är enligt vissa källor begränsat till ca 50 år för borrhålet och ca 20 år för värmepumpen.

Bekvämt: Bergvärme är en stabil värmekälla oavsett årstid. På sommaren kan du använda den som AC.


Bergvärme nackdelar

Miljöpåverkan och hållbart: Vi har en påverkan av miljön vid installation p.g.a. grävningen i marken och givetvis borrningen.

Ekonomi: Bergvärme är en dyr investering. Bergvärme är oftast dyrare än andra installationer så som jordvärme och sjövärme. (ex. är sjövärme med Geek Kooil 50-70% billigare än bergvärme)

Livslängd: När 50 år passerat kan det vara aktuellt med ett nytt borrhål enligt vissa källor.

Risker: Ibland kan det vara längre till berg än man trott och vattenomsättningen kan vara dålig, vilket kan medföra ytterligare kostnader.



Spara pengar på Bergvärme?

Beroende på hur stor energiförbrukning man hade innan installationen kan man räkna hem en installation av bergvärme på kortare eller längre tid men för de flesta är det inom bara några år som man börjar spara pengar. Har du direktverkande el idag, kan du sänka din kostnad med upp till 75%.


På Nibes hemsida kan du kalkylera och se på ett ungefär vad just du kan spara.



Sammanfattning Bergvärme


Fördelar
  • Stabil energikälla

  • Kan användas för både värme och kyla

  • Smidig installation

  • Bergvärme är en miljövänlig värmekälla


Nackdelar
  • Kan stöta på problem vid borrning

  • Egenarbete kan ej sänka installationskostnaden

  • Dyrare än andra värmekällor

  • Kräver fackmannamässigt utförande

  • Dyr investering

Liknande inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page